september 02, 2008

Man skal lære af sine fejl

Som regel når jeg taber et parti, har jeg ikke den store interesse for at spille det igennem når jeg kommer hjem. Modsat et gevinstparti, som jeg kan finde stor fornøjelse af at se på, og bekræftige mig selv i, hvor genialt spillet det var.
Men, men men....man skal jo lære af sine fejl, så nu nyder bider jeg i det sure æble og publicerer gårsdagens tabsparti mod Lars i 1. runde i klubturneringen.
Hvid: Lars Munk Jensen
Sort: Michael Linde Larsen

1. Sf3 - g6
Efterhånden har Lars og jeg jo spillet en del gange mod hinanden, og åbningerne har ofte mindet om hinanden. Sådan lidt stille og roligt. Men nu besluttede jeg, at der godt måtte ske lidt nyt. Så min tanke var noget med g6 og et hurtigt c5. Ikke fordi jeg kan det store teori, men for at få partiet ud af det rolige åbningsspil som Lars fortrækker.
2. d4 - Lg7
3. e4 - d6
Nu gad jeg ikke spille c5 på grund af svaret c3. Det er sikkert udemærket, men jeg vidste ikke hvad jeg så skulle spille.

4. Le3 - Sf6
5. Sc3 - 0-0
6. Dd2 - e5

Der er mange muligheder i stillingen, og Lars skal nu tage stilling til en del ting. Kan han slå igennem på e5? skal han spille d5 og lukke stillingen? eller hvad med Lh6? Det bliver noget helt fjerde.

7. 0-0-0 - exd4
Hov, så er vi lige pludselig inde i en phillidor variant, hvor sort har spillet g6. En variant som jeg engang har læst en artikel om af Bent Larsen i et gammelt skakblad og pludselig kunne huske ret godt. Og de næste træk følger også ideerne i varianten.

8. Sxd4 - Te8
9. f3 - Sc6

10. g4(?) - Se5
Ja, banen er kridtet op, og der er stor sandsynlighed for at partiet får en vinder med de modsatte rokader. Og jeg tillader mig at sætte et forsigtigt spørgsmålstegn ved g4, da jeg mener og kunne huske nogle partier, hvor bliver slået på c6. Nu står springeren centralt på e5, og den er ikke sådan at fordrive. Og lige nu truer der c5 fulgt af slag på f3 som trækket g4 svækkede.

11. Dg2 - a6
12. h4 - c5
13. Sde2 - Da5?

Der truede Lxc5, men som Lars pegede på efter partiet, så var Sc4 måske meget strækt her. F.eks. 13. - Sc4 14. Lxc5 - Da5 og hvid bliver vidst nødt til at ofre en kvalitet for to bønder med 15. Lxd6 - Se3 Men det er sikkert også helt fint for ham. Desværre overvejede jeg ikke Sc4 ret længe, da det jo bare blev besvaret med Lxc5 - sommetider kan det godt betale sig at kigge mere end et træk frem!

14. Sf4 - b5
15. Txd6 - b4
Uhhha, nu er vi ved et punkt i partiet, hvor jeg ofte har været i partierne mod Lars. Det optimistiske punkt, hvor jeg tror jeg står rigtigt godt og der er store chancer. For nu kommer jeg jo ned på a2 med damen, og så er der ved kongeangreb og løberen på g7 vågner op.

16. Scd5 - Sxd5
17. Sxd5 - Dxa2
18. Lxc5

Et spændende sted i partiet. Hvis nu springeren var væk, kunne jeg slå på b2. Så......

18. - Sd7?
Måtte da klart vinde, var min tanke, men så let er det desværre ikke, og jeg tror at der måske er noget bedre i stillingen. Måske Sc4..

19. Lxb4 - Dxb2+
20. Kd2 - Dd4+
21. Ld3

Nu er kongeangrebet ved at løbe ud i sandet, og de hvide brikker er pludselig ved at være noget dominerende, mens at sorts tropper står noget passive. Og så sad jeg og stirrde mig blind på at hvid truede med at spille Lc3. Men det var bare dårligt, for jeg kan bare spille Dc5 og vinde kvalitet. Så hov, - jeg skal bare tvinge hvid til at spille Lc3, og det kan jeg jo gøre med...

21. - a5??
22. Se7+

Av, den gjorde ondt, og selv om vi spillede videre 13 træk mere, behøver vi ikke se mere. Og hvad man så lære af det?

Tja, det må først og fremmest være noget med at holde koncentrationen under hele partiet. Altid checke varianterne to gange og kigge mere end 1 træk fremad.
Men på den anden side, så er jeg jo ikke den første som har tabt et skakparti på en overseelse. Åbningsvalget er jeg dog godt tilfreds med.

Ingen kommentarer: